Odpowiedzi

2009-12-09T14:08:27+01:00
W 5 dni rozpadnie się: 16g/2=8g
W 10 dni rozpadnie się 8g/2=4 g
w !5 dni rozpadnie się 4/2=2g

łaćznie rozpadnie się 8+4+2=14 g więc pozstanie 2 g
2 5 2
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-12-09T14:09:15+01:00
15dni/5dni=3

Początkowo:16g
1 rozpad:8g
2 rozpad:4g
3 rozpad:2g

16g-2g=14g

Odpowiedź. W ciągu 15 dni rozpadowi uległo 14g pierwiastka, a zostało 2g.
_________________________________________________________
Liczę na status najlepszego rozwiązania.
6 4 6
2009-12-09T14:21:08+01:00
T1/2 = 5 dni
m = 16 g

15 dni : 5 dni = 3 okresy połowicznego rozpadu
(1okres) - 5 dni (2okres) - kolejne 5 dni (3 okres) 15 dzień
16g -------------------- 8g----------------------------4g------------------2g

Na mój rozum pozostaną 2g tego pierwiastka, a rozpadnie się 16g - 2g = 14 g.
2 5 2