Odpowiedzi

2009-12-09T16:31:54+01:00
2x+y=8
x=3

2(3)+y=8
x=3

6+y=8
x=3

y=8-6
x=3

y=2
x=3

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-09T16:32:23+01:00
1.
2x+y=8
x=3

2*3+y=8
6+y=8
y=8-6
y=2

x=3
y=2

2.
x-y=6
y=-1

x - (-1)=6
x+1=6
x=6-1
x=5
y=-1

Wszystko jest najmocniej jak sie dało rozpisane mam nadzieje ze zrozumiesz
Plis o naj
2009-12-09T16:35:59+01:00
Musisz poprostu podstwić liczbę zamiast znaku np
2x +y=8
x=3 więc poprostu zamieniasz x na 3 czyli:
2*3+y=8
x=3

6+y=8
x=3 i na koniec przezucamy 6

y=8+6
x=3
i wynik
y=14
x=3

tak samo drugie

x-y=6
y=-1 zamieniamy bo wiemy ile ma y
x+1=6 - i - daje +

x=6-1
y=-1

x=5
y=-1