Odpowiedzi

2011-08-29T20:41:10+02:00

Zadanie 1

Ponieważ zawierają białko (reakcja ksantoproteinowa).

 

Zadanie 2

HNO₂:

14u/(1u+14u+16u+16u) = 14u/47u*100% ≈ 29,8%

HNO₃:

14u/(1u+14u+16u+16u+16u) = 14u/63u*100% ≈ 22,2%

czyli w kwasie azotowym (III)

2011-08-29T21:57:32+02:00

Zadanie 1

 

Fasola i twaróg barwią się na kolor żółty, ponieważ zawierają duże ilości białka.

Białko(a dokładniej pierścienie aromatyczne) w zetknięciu z HNO₃ ulegają nitryfikacji co prowadzi do żółtego koloru.

 

Zadanie 2

 

M HNO2= 47g

 

47g- 100%

14g- x

x= 29,8%

 

M HNO3= 63g

 

63g- 100%

14g- x

x=22,2%

 

Odp. Większa zawartość % azotu jest w kwasie azotowym (III)