Odpowiedzi

2009-12-09T19:53:21+01:00
A) (x²-2×2x+2²) +1=X-3/8+(x²-1²)
x²-4x+4+1=x-3/8+x²-1
x²-4x-x-x²=3/8-1-4-1
3x=3/8-6
3x=-45/8 /÷3
x= -15/8
x=- 1 i 7/8

masz tylko a) bez punktow bo nie mam czasu zrobic wiecej ale moze przyda ci sie to:

gdy masz taką sytuacje robisz tak:
(a+b)² = a²+2×a×b + b²
(a-b)²= a²-2×a×b + b²
(a+b) (a-b) = a²-b²
(b+a) (a-b) = (a+b) (a-b) = a²-b² bo dodawanie jest przemienne
(a+b) (c-d) = a×c- a×d +b×c - b×d mnożysz każdy z kazdym
(a+b) (c+d) = a×c-+a×d +b×c + b×d
z(a+b) = z×a +z×b
musisz stosowac wzory skroconego mnozenia