Biologia Puls zycia.kl.1

1/20
obok opisu procesu wpisz jego nazwę.

pobieranie i przyswajanie pokarmu-.....................
uwalnianie energii z pobranego pozywienia- ....................
powstawanie nowych osobników danego gatunku-.....................

2/20
obrysuj ilustracje przedstawiające organizmy heterotroficzne, oddychające tlenowo i zyworodne: ptak,grzyby,biedronka,wilk,.........

3/20
do podanych nazw organizmów dopasuj wlasciwe pojęcia.

fermentacja mlekowa,rozwoj zlozony,dymorfizm plciowy,paczkowanie,saprofag,padlinozerca

paw-..................
bakteria-....................
dzdzownica-...............
sep-.............................
stulbia-.......................
motyl-.....................

4/21

yzupelnij diagramy , a nastepnie napisz ktore z ponizszych procesow zachodza u motyla.Wybor uzasadnij.

A. glukoza + ...........----------------->........... + woda + ..................
B. .................--------->larwa-------------->.............
C. ..............+woda -----------swiatlo---------->...........+ tlen

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................

5/21
rozwiaz logogryf.

4.zachodzi w nim oddychanie wewnatrzkomorkowe.
5.podzial organizmu macierzystego na kilka czesci.
6.jest uwalniana z pozywienia podczas oddychania.
7.jest niezbedne do zajscia fotosyntezy.
8.narzady, w ktorych powstaja komorki rozrodcze
9.sposob rozmnazania bezplciowego wystepujacu u drozdzy i stulbi.
10. zmiany zachodzace w ciagu zycia osobnika.
11. cukier powstajacy w procesie fotosyntezy.


2

Odpowiedzi

  • giga
  • Początkujący
2009-12-09T18:49:21+01:00
1.20
1odżywianie
2oddychanie
3rozmnażanie
6 3 6
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-09T20:24:45+01:00
ZAD2
WILK
ZAD3
1. DYMORFIZM PLCIOWY
2. FERMENTACJA MLEKOWA
3. SAPROFAG
4.PADLINOZERCA
5. PACZKOWANIE
6. ROZWOJ ZLOZONY

ZAD4.
DIAGRAM B

ZAD.5
FERMENTACJA
11 3 11