Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-06T12:05:36+02:00
C, a - liczby całkowite

a³-a - "a" do sześcianu odjąć "a"
6c - liczba podzielna przez 6

a³-a = 6c

L = a³-a = a(a²-1) = a*(a-1)(a+1)
a-1, a , a+1 to trzy kolejne liczby całkowite
Mnożenie dwóch kolejnych liczb całkowitych daje liczbę podzielną przez dwa.
Mnożenie trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielne przez (gdyż jedna z tych liczb jest zawsze podzielna przez 3).
Liczba podzielna przez 3 i przez 2 jest podzielna przez 6.
Co kończy dowód
1 5 1