Na szkolną dyskoteke zakupiono 12 litrów soku w kartonikach po 1/4(jedną czwartą)litra.przed dyskoteką sprzedano 1/3(jedną trzecią)zakupionego soku, a w trakcie dyskoteki 3/4(trxy czwarte) reszty. ile kartoników zoostało?

porszę o szybką odp.!:*

3

Odpowiedzi

2009-12-09T20:21:00+01:00
12/1*4/1=48kartoników
48*1/3=16
3/4*16=12
zstało 12 kartoników
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-09T20:20:31+01:00
Na szkolną dyskoteke zakupiono 12 litrów soku w kartonikach po 1/4(jedną czwartą)litra.przed dyskoteką sprzedano 1/3(jedną trzecią)zakupionego soku, a w trakcie dyskoteki 3/4(trxy czwarte) reszty. ile kartoników zoostało?

12 * 1/3 = 4
12 - 4 = 8
Przed dyskoteką sprzedano 4 litry.

8 * 3/4 = 6
W trakcie dyskoteki sprzedano 6 litrów

12 - (6+4) = 2

1 litrów = 4 kartoniki
2 litrów = 8 kartoników

Odp. Zostało 8 kartoników.

Inna możliwość rozwiązania

12l = 48 kartoników

48 * 1/3 = 16
48 - 16 = 32

32* 3/4 = 24
32 - 24 = 8

Odp: Zostalo 8 kartoników
1 5 1
2009-12-09T20:23:25+01:00
1/4=0,25
12:0,25=48
Kartoników-48
sprzedano 1/3
48-1/3x48=48-16=32
zostało-32
sprzedano na dyskotece-3/4 z 32
32-3/4x32=32-8
odp. Zostały 32 kartoniki.