1.Komputer kosztował 3000 zł.Ile będzie kosztował ten komputer
po dwukrotnej obniżce cen o 15 %.Zapisz obliczenia.

2.W 8 kg roztworu znajduje się 6 dag cukru.Jakie stężenie procentowe ma ten syrop?

3.Trzy pracownice-Anna,Barbara i Cecylia - podzieliły wynagrodzenie za pracę w stosunku odpowiednio 9:7:4.Jaki procent wynagrodzenia otrzyma każda z pań?

4.Po roku użytkowania samochodu samochód stracił 13 % swojej wartości i został obecnie wyceniony na 43 500 zł.Ile wart był samochód rok wcześniej?Zapisz obliczenia

3

Odpowiedzi

2009-12-09T21:02:54+01:00
1.
2167,50

2.
0,75%

3.
45%,35%,20%

4.50 000
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-09T21:09:22+01:00
1. 3000:100*15=450 << Ile wynosi 15% ze 3000 zł
3000-450=2550 << Tyle komputer kosztuje po pierwszej obniżce
2550:100*15=382,50 zł << Ile wynosi 15% ze 2550 zł

3. Anna - 45%, Barbara - 35%, Cecylia - 20%
2009-12-09T21:24:31+01:00
Zad 1.

15% z 3000zł - 15/100 x 3000zł= 450 zł
3000zł-450zł=2550zł
15% z 2550zł - 15/100 x 2550zł=382,50 zł
2550zł - 382,50 zł = 2167,50 zł
Zad 2.
Wzór na to mr/ms x 100%
8kg = 8000dag
6/8006 x 100%= 0.07 %
Zad 3.
9+7+4=20 - i to jest całe to wynagrodzenie
9/20 = 45%- Anna
7/20 = 35%- Barbara
4/20 = 20%- Cecylia
Zad4.
100%-13%=87%
87% to 43500zł
1% to 500zł bo wiesz podzielilem 43500zł przez 87.
100% to 100 x 500zł = 50000 zł