Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-09T21:38:59+01:00
A) (a+3)(a-1)+(a-7)(a+5)

te dwa pierwsze nawiasy i dwa następne, mnożymy przez siebie, czyli

najpierw te dwa pierwsze
a*a-a*1+3*a+3*1=a(do kwadratu) - a + 3a + 3
teraz ten następne
a*a+a*5-7*a-7*5 = a(do kwadratu) + 5a - 7a - 35

nie trzeba pisac tego mnożenia, od razu można napisać po wymnożeniu całość, czyli:
a(do kwadratu) - a + 3a + 3 + a(do kwadratu) + 5a - 7a - 35
teraz redukujemy wyrazy podobne, przykładowo..
a do kwadratu i -a do kwadratu się skróci, ponieważ mają przeciwne znaki.
potem liczymu liczby z literką a, wychodzi nam -a+3a+5a-7a=0
zostały same liczby bez żadnych literek, czyli ..
3-35=-32
całe równanie powinno wyglądać tak:
a(do kwadratu) - a + 3a + 3 + a(do kwadratu) + 5a - 7a - 35=-32


b) (2b-5)(3-2b)-(3b+2)(b-6)
6b-4b-15+10b-3b-18b+2b-12=-7b-27

c) -7c^(5c-4)+(3c^+c)(6-2c)

d) 3m(m-4)(5m+2)-m(2m+3)(4-3m)
3m(5m(do kwadratu) + 2m-20m-8)-m(8m-6m+12-9m
15m(do potęgi 3) + 6m(do 2) - 60 m(do 2) -24m-8m(do 2) + 6m(do 2) +12m-9m(do 2)=-65m(do 2)-12+15m(do 3)

e) -2x(3x-5y)-(x+2y)(3x-y)
-6x(do 2) + 10xy - 3x(do 2) -xy + 6yx + 2y(do 2) = -7(do 2) +3xy
5 3 5
  • kwr
  • Rozwiązujący
2009-12-09T21:46:33+01:00
A) (a+3)(a-1)+(a-7)(a+5)=a²-a+3a-3+a²+5a-7a-35=2a²-38 lub 2(a²-19)

b) (2b-5)(3-2b)-(3b+2)(b-6)=6b-4b²-15+10b-3b²+18b-2b+12=-7b²+32b-3 lub b(-7b+32)-3

d) 3m(m-4)(5m+2)-m(2m+3)(4-3m)=3m(5m²+2m-20m-8)-m(8m-6m²+12-9m)=15m³+6m²-60m²-24m-8m²+6m³-12m+9m²=21m³-53m²-36m=m(21m²-53m-36)

e) -2x(3x-5y)-(x+2y)(3x-y) =-6x²+10xy-3x²+xy-6xy+2y²=-9x²+5xy+2y²
4 2 4