Odpowiedzi

2009-12-10T16:19:55+01:00
Producenci - najczęściej rośliny
konsument 1 rzędu - roślinożercy
konsument 2 rzędu - mięsożercy
konsument 3 rzędu - drapieżca
destruenci, reducenci - bakterie które rozkładają ciało kons. 3 rzędu ..
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-10T18:20:26+01:00
Łańcuch troficzny - Uszeregowanie organizmów, w którym każdy zjada poprzednie, a sam jest pożywieniem dla następnego z ogniw łańcucha. W typowym łańcuchu pokarmowym (łańcuchu spasania) wyróżnia się: producentów, konsumentów I, II i dalszych rzędów. W przyrodzie łańcuchy troficzne zwykle łączą się i zazębiają tworząc skomplikowane sieci zależności pokarmowych. Przykład łańcucha troficznego:

· pszenica ¬ mysz ¬ myszołów,

· ziemniaki ¬ stonka ¬ bażant ¬ lis.