4.Oto fragment rozkładu jazdy tranwaju linii 13 z Siemianowic Śląskich do Chorzowa .
ROZKŁAD JAZDY T13
12:47 13:06 13:27 13:58 14:13
Na pokonanie tej trasy tranwaja potrzebuje 26 min . O której godzinie Bartek powinien wsiąść do tranwaju w Siemienowicach , aby w Chorzowaie być nie wcześniej niż kwadrans przed 14:00? , ale nie później niż 13:55?

5.Serce wielbłąda uderza średnio 30 razy na minutę.
a)Co ile sekund uderza średnio serce wielbłąda ?
b)Ile razy w czasie 1 godziny uderza serce wielbłąda ?
c)Ile razy w czasie doby uderza serce wielbłąda?
d)W czasie ilu dób serce wielbłąda uderzy 1 080 000 razy? Ile to godzin ?

6. Ile dni ma drugi kwartał roku?
7.Pociąg wyjechał z Warszawy o godzinie 6:53 . Do Kratowa przyjechał 9:50.Ile czasu jechał ten pociąg?
TEKST:
Na podstawie tej informacji rozwiąż zadanie.Gdy Zbyszek kończył 11 lat , wakacje trwały od 25 czerwca do 31 sierpbia.
14. Zbyszek przebywał u babci od 23 lipca do 18 sierpnia włącznie. U babci był:
A) 26 dni B) 3 tyg i 6 dni C)25 dni D)3 tyg i 5 dni

15.Ile dni trwały wakacje ?
A) 68 dni B) 69 dni C) 70 dni D)67 dni
16.Ile tygodni trwały wakacje ?
A)8 tyg i 9 dni B)9tyg i 5 dni C)9 tyg D)8 tyg i 6 dni

17.O ile krótsze były wakacje niż trzeci kwartał tego roku?
A) o 20 dni B)o 24 dni C)o 25 dni D)o 26 dni

18.W tabeli podano informacje o dniu urodzin i imienin kilku osób. Oblicz dla każdej z tych osób ile dni mija od dnia jej urodzin do dnia imienin . TABELA:

IMIĘ URODZINY IMIENINY
Łukasz 4 X 18 X
Agnieszka 16 III 20 IV
Zosia 22 III 15 V
Ewa 12 IV 24 XII
Paweł 30 V 29 IV

19. W szkole Asi lekcje zaczybają się o godzinie 8:00. Przerwy trwają 10 min , tylko trzecia przerwa jest dłuższa i trwa 20 min . Lekcje trwają 45 min . Oblicz o której godzinie zaczynają się : druga lekcja druga przerwa oraz czwarta lekcja . Asia ma dziś 5 lekcji . O której godz wyjjedzie ze szkoły ?

20. Oblicz , przez ile godzin w tygodniu :
a)pies jest zły b)otwarty jest sklep As.
UWAGA ! ZŁY PIES PON-PT - 9.00 - 19.00
22.00 - 8.00 SOB - 10.00 - 15.00

21.Oblicz ile czasu upłynie od godziny 14.25 do godziny :
a) 17.40 b) 23.40 c)8.00 następnego dnia

22. Dzień 1 grudnia pewnego roku wypadł piątek . W jaki dzień tygodnia obchodzono wówczas Boże Narodzenie (25 grudnia)
a) w piątek b) w sobotę c) w niedzielę d) w poniedziałek


PROSZE O ROZWIĄZANIE ;*
PROSZĘ WAS BARDZO WAŻNE ;**

2

Odpowiedzi

2009-12-10T16:55:25+01:00
Zad 4
13.53-0.26=13.27
zad5
a). 60:30=2
b). 60*30=180
c).180*24=4320
d). 1 080 000:4320=250 dób 250*24=6000godzin
zad6
184dni
zad7
9.50-6.53=2godziny 57minut

5 2 5
2009-12-10T17:34:11+01:00
Zad.4
ponieważ 13:27 + 26 min = 13: 53
Zad.5
a) 60 : 30 =2 czyli serce wielbłąda uderza 2 razy na sekundę.
b)30 x 60 = 1800 razy na godzinę.
c) 1800 x 24=43200 razy na dobę
d) 1 080 000 : 43200 = 2,5 doby = 60 godz.
Zad.6
DANE :
Kwiecień-30 dni
Maj-31 dni
Czerwiec-30 dni
OBLICZENIA:
Sposób 1:
2x30+31=91
Sposób 2:
30+30+31=91
Zad.7
9:50 -6:53 =2:57
Zad.14
A LUB D BO TO TO SAMO
Zad.15
A
Zad.16
B
Zad.17
92-68=24
Czyli odp.B
Zad.18
Łukasz=14 dni
Agnieszka=35 dni
Zosia=54
Ewa=255 dni
Paweł=334 dni
Zad.19
14 4 14