Działka ma kształt prostokąta którego szerokość wynosi 28 metrów a długość jest dwa razy większa. Na warzywa przeznaczono 3/4 powierzchni działki a pozostałą część na pasiekę. Ile arów dzialki przeznaczono na pasiekę ?zapisz obliczenia

3

Odpowiedzi

2009-12-10T16:56:36+01:00
A= 28m
b= 2a = 56m
3/4 - warzywa
1/4 - pasieka


P=ab
P= 28*56
p= 1568m <kwadratowych>

1568*3/4=1176m <kwadratowych>-pole zajmowane przez warzywa
1568 - 1176=392m <kwadratowych>- pole na pasiekę
392m<kwadratowych>= 3,92 ar

Odp. Na pasiekę przeznaczono 3,92 arów działki.
20 4 20
2009-12-10T16:58:44+01:00
28 * (28 * 2) = 28 * 56 = 1568
1568 * 1/4 = (1568 * 1)/4 = 1568 / 4 = 392m²
1a = 100m
odp. na pasiekę przeznaczono 3,92 ara.
5 4 5
2009-12-10T17:12:28+01:00
Powierzchnia działki

szerokość -28 m
długość -28*2=56m

powierzchnia -28*56=1568 m2
na warzywa przeznaczono 3/4 więc :

1568*3/4= 1176m2

pozostałą część na pasiekę więc :

1568-1176=392m2

1ar = 100m2

na pasiekę przeznaczono 3,92 ara
5 4 5