Proszę o odpowiedź na przynajmniej jedno pytanie! za wszystkie poprawnie dam naj. :)

1.Czy proces będzie trwał, jeśli z roztworu przyrządzimy ciasto i wstawimy je do rozgrzanego piekarnika? Uzasadnij odpowiedź.
2. Dzięki jakiemu procesowi roztwór drożdży "rośnie" ?
3. Jaki gaz wydziela się we wnętrzu roztworu drożdży?

2

Odpowiedzi

2009-12-10T17:11:53+01:00
1. tak będzie trwał, ponieważ ciepło nie powoduje zaniku procesu, lecz je przyspiesza..
2.Dzięki fermentacjii alkoholowej
3. alkohol etylowy i CO2

:))))
5 3 5
2009-12-10T17:19:45+01:00
1.Tak-ponieważ im większa temperatura tym drożdże "szybciej rosną"-zwiększają objętość.

2. To proces fermentacji / drożdże rozkładają cukry/.

Drożdże rosną ponieważ w w/w procesie fermentacji wydzielają dużą ilość CO2 ( gaz, czyli CO2 - nie ma możliwości ucieczki z ciasta gromadzi się więc w wolnych przestrzeniach
powodując wzrost jego objętości :)

3.Ulatnia się wyżej wymieniony dwutlenek węgla- CO2 .
5 4 5