Odpowiedzi

2009-12-10T17:33:16+01:00
Pozytywne:
- symbioza
- oczyszczanie wód i rzek
- przekładanie szczątków na organ proste
- konserwacja żywności

negatywne:
- gnicie produktów spożywczych
- wywołują choroby np. gruźlica angina
2009-12-10T17:33:36+01:00
POZYTYWNE ZNACZENIE BAKTERII:

- Dzięki bakteriom przyroda nieożywiona może funkcjonować
- Bakterie wspomagają wiele roślin uprawnych (np. łubin, soja, fasola) pozwalając im rosnąć
na mało żyznych glebach
- Wychwytują one gazowy azot z powietrza, wypełniając przestrzeń między grudkami ziemi i
przekształcają go w formę dostępną dla roślin
- Bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy
- Bakterie żyjące w jelicie człowieka pomagają rozłożyć nie strawione cząsteczki pokarmu,
dostarczają też witaminy
- Do wytwarzania kefirów, jogurtów oraz innych produktów mlecznych i kiszonych potrzebne
są bakterie
- Bakterie rozkładają zanieczyszczenia w biologicznych oczyszczalniach ścieków


NEGATYWNE ZNACZENIE BAKTEII:

- Bakterie wywołują wiele chorób, niektóre z nich mogą być zagrożeniem dla życia człowieka
(np. gruźlica, zapalenia płuc, czerwonka bakteryjna, wywołują również zatrucia
pokarmowe)
- Przyczyniają się do psucia (gnicia) żywności
- Niszczą wiele materiałów przemysłowych
- Uwalniają azot od atmosfery


: ))
2009-12-10T17:34:57+01:00
Pozytywne znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka

a) bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym człowieka produkują witaminy grupy B i witaminę K

b) zwierzęta roślinożerne wykorzystują bakterie do rozkładania celulozy

c) biorą udział w procesach glebotwórczych

d) bakterie przyłączają azot atmosferyczny, przy ich udziale gleba zostaje wzbogacona w azot

e) przy udziale bakterii otrzymujemy: zsiadłe mleko, masło, sery, kiszone ogórki, alkohol, kiszoną kapustę, kawę, kakao, paszę dla zwierząt, a także konopie, tytoń, jedwab czy kauczuk

f) oczyszczają ścieki, rozkładają trujące odpady ropy naftowej przy udziale nowoczesnych metod inżynierii genetycznej

g) rozkładają martwą materię organiczną

h) spulchniają glebę

i) fermentują obornik

j) włączają w obieg materii węgiel, azot, siarkę, fosfor

k) biorą udział w procesie gnicia (beztlenowy rozkład aminokwasów i białek)

l) dzięki bakterią zachodzi proces fermentacji (beztlenowy rozkład węglowodanów) m) bakterii używa się do produkcji rożnych związków, jak kwas octowy, etanol, butanol, aceton, lizyny

n) są wykorzystywane do produkcji szczepionek, surowic, antybiotyków (streptomycyna) i witamin (B12 i C)
1 5 1