Zapisze to tak jak powinno, bo tu sie nie da do kwadratu napisac... d) (2a-3)+(-3a+5)= to oczywiście wielomiany dalej e) (4x+2)+(2x-3)+(-3x+2)= f) (3xdo kw +2x-1)+(x do kw-3x+2)= g)(-5x do kw +2x)+(6xdo kw -4x+2)= h) (-3xy+4-y)+(2xy-4y+1)= bardzo proszę o rozwiązanie i zgóry dziekuję ;)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-10T17:44:25+01:00
D) (2a-3)+(-3a+5)=2a-3+3a+5=5a+2
e) (4x+2)+(2x-3)+(-3x+2)= 4x+2+2x-3-3x+2=3x+1
f) (3x² +2x-1)+(x²-3x+2)=3x²+2x-1+x²-3x+2=4x²-x+1
g)(-5x² +2x)+(6x² -4x+2)=-5x²+2x+6x²-4x+2=x²-2x+2
h) (-3xy+4-y)+(2xy-4y+1)=-3xy+4-y+2xy-4y+1=-xy-5y+5
1 5 1
2009-12-10T18:02:43+01:00
D)
(2a - 3) + (-3a + 5) =
= 2a - 3 + 3a + 5 =
= 5a + 2

e)
(4x + 2) + (2x - 3) + (-3x + 2) =
= 4x + 2 + 2x - 3 - 3x + 2 =
= 3x + 1

f)
(3x² + 2x - 1) + (x² - 3x + 2) =
= 3x² + 2x - 1 + x² - 3x + 2 =
= 4x² - x + 1

g)
(-5x² + 2x) + (6x² - 4x + 2) =
= -5x² + 2x + 6x² - 4x + 2 =
= x² - 2x + 2

h)
(-3xy + 4 - y) + (2xy - 4y + 1) =
= -3xy + 4 - y + 2xy - 4y + 1 =
= -xy - 5y + 5