Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-09-06T18:41:49+02:00
To zadanie jz ci pisalam
wytlumacze ci o co chodzi po kolei:
najpierw x
1/x + 1/y = 1/f od lewej strony odejmuje //-1/y
1/x=1/f-1/y mnoze przez x zeby pozbyc sie ulamka po lewej //*x
1=x(1/f-1/y) dziele przez to co stoi przy x, zeby wyliczyc sam x //:(1/f-1/y)
x=1/(1/f-1/y)
analogicznie licze y
teraz y:
1/x + 1/y = 1/f //-1/x
1/y=1/f-1/x //mnoze przez *y
1=y(1/f-1/x)//:(1/f-1/x)
y=1/(1/f-1/x)
z f podobnie
na koniec f:
1/x + 1/y = 1/f mnoże przez//*f
f(1/x + 1/y )=1//:(1/x + 1/y )
f=1/(1/x + 1/y )
pozdrawiam dagmara