Pomocy

ZADANIE 1.
Marta i wojtek mają razem 35 lat.Marta jest o 3 lata młodsza od Wojtka.Oblicz wiek Marty i Wojtka.

x-wiek Marty
y- .............


x+y=?????
x=?????
?????+y=?????
x=?????

........y=........
x=......

ODp. Marta ma ...... ,a wojtek ma.....



ZA 2 piłki i sanki zapłacono 75zł.
Piłka jest 7 razy tańsza od sanek.Ile kosztuje piłka, a ile sanki??

x-cena.......
y-.........

2.......+........=.....
.......=7..........

2*........+.......=......
......=7..........

................=....................
.........=7.....

odp. Piłka kosztuje ......, a sanki .......


Zad. 2

Uzupełnij rozwiązanie zadania.


Obwód trójkąta równoramiennego jest równy 28 cm.Ramię trójkąta jest 3 razy dłuższe od podstawy. Jakiej długości są koki tego trójkąta??


X- długość podtawy
y-................

.......+2.....=28
.....=3.....

.......+2*.......= ....
......=3.........


........=......
........=3......


......=......
......=......

odp................


zadaanie 3

Obwód prostokąta wynosi 32 cm. Jeden z boków jest o 2 cm krótszy od drugiego .
Oblicz pole tego prostokąta.


X-długość
y-......

2x+.......=......
x=.........

2*(........)+.......=.....
x=........

.......+......+......=........
x=.........

.........=.......
x=......

y=.....
x=......

odp......................

Pomoże mi ktoś??

2

Odpowiedzi

2009-12-10T18:40:23+01:00
Zadanie 1
x-wiek wojtka
x-3- wiek marty
x+x-3=35
2x=38
x=19
Wojtek ma 19 lat a marta 16
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-10T19:52:03+01:00
Zad.1

x -wiek marty
y -wiek wojtka

x+y=35
x=y-3
y-3+y=35
x=y-3

2y =38
x=y-3

y=19
x=16

ODp. Marta ma 16 ,a wojtek ma 19


b.)

x-cena sanek
y- cena piłki

2x+y=75
x=7y

2 * 7y+y=75
x=7y

15y=75
x=7y



odp. Piłka kosztuje 5, a sanki 35

zad.2
X- długość podstawy
y-długość ramienia

x+2y=28
y=3x

x+2* 3x= 28
y=3x


7x=28
y=3x


x=28:7=4
y=3*4 = 12

odp: Podstawa ma długość 4cm a ramie 12cm

zadaanie 3

Obwód prostokąta wynosi 32 cm. Jeden z boków jest o 2 cm krótszy od drugiego .
Oblicz pole tego prostokąta.


X-długość
y-szerokość

2x+2y=32
x=y+2

2*(y +2)+2y=32
x=y+2

2y+4+2y=32
x=y+2

4y +4 =32
x=y+2

4y =28 /:4
x=y+2

y=7
x=7+2=9

y= 7
x=9

P= 9 * 7 = 63

odp: Pole wynosi 63cm²




3 5 3