Odpowiedzi

2009-12-10T19:41:16+01:00
X - pierwsza liczba
y - druga liczba

x=y/2 = 15 /*2
x-2 + y/2 /2 = 10 /*2

x + y = 30
x - 2 + y/2 = 20 /*2

x + y = 30
2x - 4 + y = 40

x = 30 - y
2x + y = 44

x = 30 - y
2(30-y) + y = 44

x = 30 - y
60 - 2y + y = 44

x = 30 - y
-y = - 16 /:(-1)

x = 30 - y
y = 16

x = 30 - 16
y = 16

x = 14
y = 16
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-10T19:40:27+01:00
Zatem zauwaz ze pierwsza zaleznosc wyglada nastepujaco
(a+b)/2 = 15
a druga zaleznosc to
((a-2) + 0,5b)/2 = 10

no to masz uklad rownan
z pierwszego roznania wyliczysz naprzyklad a
czyli masz
a+b=30
a=30 - b

i podstawiasz do nastepnego rownania
(30-b - 2)+ 0,5b/2 = 10
28-b +0,5b=20
-0,5b= -8
b= 4
a= 26

I to chyba na tyle mam nadzieje ze dobry wynik ;]