Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-12-10T19:56:18+01:00
(3x-1)(4x+5)=(4x+5)(2x-1)
12x² + 15x - 4x - 5 = 8x² - 4x + 10x - 5 | porządkujemy i przenosimy wszystko na lewą stronę.
12x² - 8x² + 11x - 6x - 5 + 5 = 0
4x² - 5x = 0
x(4x + 5) = 0
aby ta równość zachodziła czynniki musza być równe 0, zatem
x = 0 lub
4x + 5 = 0
4x = -5 | dzielimy przez 4
x = -1,25 = -5/4
2009-12-10T20:01:05+01:00
(3x-1)(4x+5)=(4x+5)(2x-1)
12x²+15x-4x-5=8x²-4x+10x-5
4x²+5x=0

x=0 v [lub] 4x+5=0
4x=-5 /4
x=-5/4 = -1¼
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-10T20:03:40+01:00
W załączniku ;))

jeżeli nie umiesz przeczytać to mogę napisać jeszcze raz...
i to jest na bank dobre rozwiązanie, bo musisz deltę obliczyć i miejsca zerowe ;)