Odpowiedzi

2009-12-10T20:05:37+01:00
2x+9y=-9
-3x+3y=8 /* (-3)

2x+9y=-9
9x-3y= - 24
11x = - 33 / : 11
x= -3

2x+9y= - 9
9y= - 9 - 2x
9y = - 9 - 2 *(-3)
9y= -9 + 6
9y = - 3
y = - 1/3

to jest nawet proste, poucz się a zrozumiesz, ja też tego nie rozumiałam ale porobiłam dziś kilka zadań i skumałam o co ho:D
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-10T20:09:49+01:00
2x+9y=-9 | *3
-3x+3y=8 |*2

6x+27y=-27
-6x+6y=16
to jest metoda mieszana wiec muszisz dac przed klamra + i podkreslic

33y=-11 | /33
y=-1/3

-3x+3*(-1/3)=8
y=-1/3
-3x=9|-3
y=-1/3
x=-3
y=-1/3