Samochód Jana zużywa 6,5 litrów paliwa na 100km. Jeden litr paliwa kosztuje 4,80zł. Jan zamierza pojechać samochodem z domu do stadniny oddalonej o 40km. Oblicz, ile będzie kosztowało paliwo na przejazd z domu do stadniny i z powrotem.
(Mam to na jutro, więc proszę o szybką odpowiedź, ale na 100% dobrą)

I NAPISZCIE MI OBLICZENIA! ;)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-10T20:15:19+01:00
6,5 l - 100km
100km = 100%
40km = 40%
6,5l * 40% = 2,6l

2,6 * 4,8 zł = 12,48zł
12,48zł * 2 = 24,96zł

24,96zł
- tyle będzie kosztowała podróż.
2009-12-10T20:15:37+01:00
6,5l-100km
0,65l-10km

0,65*4=2,6

2,6*2=5,2

5,2*4,8=24,96zł

Paliwo bedzie kosztowało 24,96 zł
1 5 1