Odpowiedzi

2009-12-10T20:34:44+01:00
1.

1h 40min = 6000s

proporcja:
500m - 50s
x - 6000s

x= (500m *[razy] 6000s) : 50s = (s i 50s się skrócą) 10m * 6000 = 60000m = 60 km

2.

1:1 - 9cm X 1,2m

1:6000

1/6000 * 9cm = 0,0015cm = 0,015mm
1/6000 * 120cm = 0,02cm = 0,2mm

Wymiary w skali 1:6000 - 0,015mm X 0,2mm :D
2009-12-10T20:59:11+01:00
500m/50s = 600m/min

1h 40min = 100min

600m x 100 = 60000m = 60 km

9cm x 6000 = 54000cm = 54km .......... 1200cm x 6000 = 7200000cm = 7200km ............. 54km x 7200km = 388800km2