1. Dlaczego szklanki wykonane z grubego szkła przy nalewaniu do nich gorącej wody częściej pękają niż szklanki o cienkich naczyniach ?
2.W technice do sprawdzania dokładności przyrzadów pomiarowych stosuje się specjalne metalowe płytki jako wzorowe miary długości.
Powierzchnie tych płytek są dokładnie wypolerowane i przy zetknięciu ze sobą przyklejają się do siebie i utrzymują w dowolnym położeniu. jak wyjaśnisz to wzajemne trzymanie si,ę płytek ?
3. Dlaczego proces zasolenia surowego mięsa w zimnej wodzie trwa kilka dni, a zasolenie miesa przy jego gotowaniu następuje po kilku minutach ?
4 pasażer siedząc w wagonie nagle poczuł,ze jego cialo przechyla sie wprawo , co zmienilo sie w ruchu pociagu ?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-11T13:10:15+01:00
3. Ma to związek ze zjawiskiem dyfuzji, tzn. samorzutne rozprzestrzenianie się jednej substancji w drugiej.
Zjawisko to przyspiesza temepratura: im większa tym szybszy jest ruch cząsteczek, czyli szybsza dyfuzja.
Zimna woda - cząsteczki soli przenikają mięso powoli i proces ten trwa wolno
gorąca woda - proces odbywa sie znacznie szybciej