Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-10T22:48:39+01:00
X-cena bez podatku
1,22x- cena z podatkiem
1098 -cena z podatkiem

1,22x=1098 /:1,22
x=900

spr.
900 x 0,22=198
900+198=1098

Odp. Cena bez podatku wynosi 900 zł
1 5 1
2009-12-10T22:53:13+01:00
1098zł --- 100%
x --- 22%

x=(1098*22)/100
x=241,56zł

cena tv bez vat
1098 - 241,56 = 856,44zł

Odp: Cena telewizora bez podatku vat wynosi 856,44zł
1 1 1
2009-12-10T22:54:09+01:00
1098-100%
x - 22%

x=1098*22i to wszystko podzielic na 100
czyli x=241,56--> tyle wynosi podatek vat
1098-241,56=856,44--> po odjeciu podatku wychodzi tyle
Cena telewizora bez podatku wynosi 856,44zl.
1 1 1