Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-11T16:59:47+01:00
7t-17=6t-16
7t-6t=-16+17
t=1

12x+4=7x+14
12x-7x=14-4
5x=10/:5
x=2
1 5 1
2009-12-11T16:59:24+01:00
7t-17=6t-16
7t - 6t = 17 - 16
t = 1

12x+4=7x+14
12x - 7x = 14 - 4
5x = 10
x = 2
2009-12-11T17:08:27+01:00
7t-17=6t-16
1. Przenosimy 6t na drugą stronę równania (UWAGA: przy przenoszeniu zmieniasz znak na przeciwny, czyli po przeniesieniu nie będzie 6t tylko -6t)
7t-17-6t=-16
2. Teraz przenosimy -17 na drugą stronę równania, zmieniając znak na przeciwny:
7t-6t=-16+17 ( po jednej stronie równania mają zostać litery, po drugiej zwykłe liczby)
3. Rozwiązujemy działania po obu stronach równania. Zastaje nam:
1t=1 <oto rozwiązanie


12x +4=7x +14
1. Robimy to samo co na górze. Przenosimy:
12x+4-14=7x
4-14=7x-12x
2. Rozwiązujemy:
-10=5x
3. Dzielimy zwykłą liczbę przez liczbę po drugiej stronie równania:
-10= 5x /:5 (dzielimy obydwie strony)
-2=1x