5)
w pewnym gimnazjum są trzy klasy pierwsze.
w klasie 1b liczacej 30 uczniow jest o 20% wiecej uczniow jest w klasie 1a a w klasie 1c niz w klasie 1b.
a) ilu uczniow jest w klasie 1a ?
b)ilu uczniow jest w klasie 1c ?
c)o ile procent wiecej uczniow jest w klasie 1c niz w klasie 1a ?]
d) jaki procent wszytskich uczniow klas pierwszych stanowia uczniowie klasy 1b ?
1)
1 zł - ile to promili kwoty 2000 zł ?
5ml - jaki to promil objętości 4 l ?
2)
zad 10 / 91 matematyka z plusem.
3)
oblicz :
40% ze 150 zł
130% z 13 kg
8,1% z 22m
4 promile z 32 km
6,2 promili z 200g
0,06 promila z 8000 t

3

Odpowiedzi

2009-12-11T18:38:29+01:00
Klasa Ia:
100%-30
20%-x
x=20*30/100
x=600/100
x=6
30-6=24

klasa Ic
100%-30
10%-x
x=10*30/100
x=300/100
x=3
30-3=27

odp. w klasie 1a jest 24 uczniów, w klasie 1b 30, a w klasie 1c 27 uczniów.
2009-12-11T18:46:27+01:00
5)
a)36uczniów bo:
[1b-30u czyli 100%,1a-o 20% więcej czyli 120%]
TEGO NIE ROZUMIEM ''a w klasie 1c niz w klasie 1b''
3)a)40% ze 150 zł=90zł
(bo:100%-150
10%-15
40%-60
150-60=90)
b)130% z 13 kg=16,9kg
(bo:100%-13
10%-1,3
30%-3,9
13+3,9=16,9)

innych nie umiem. Promili u mnie w szkole nie było to ci nie moge pomuc :(
2009-12-11T18:58:14+01:00
20 % liczby 30 to 20/100 * 30 = 2/1 * 3 = 6
30-6 = 24

a ) odp . w kl 1a jest 24 uczniów

b ) 20 % liczby 30 = 6
30+6 = 36

odp. w klasie 1c jest 36 osób

c ) 24/36 * 100 % = 2/3 * 100 % = 2/300 %

Zad .
40 % z 150 = 40/100 * 150 = 4 * 150 = 600
130 % z 13 = 13/10 * 13 = 16.9
8.1 % z 22= 81/1000 * 22 = 1782/1000 = 1.782