Odpowiedzi

2009-03-30T22:11:42+02:00
X- 'stare' kiesznokowe

(x+2,5)*4=5x
4x+10=5x
-x=-10
x=10
2009-03-30T22:12:07+02:00
2009-03-30T22:12:38+02:00
X - stare kieszonkowe

(x + 2.5) 4 = 5x
4x + 10 = 5x
x = 10

10 + 2.5 = 12.5
2009-03-30T22:14:14+02:00
X - ilosc kieszonkowego po podwyżce
4x=5(x-2,5)
4x=5x-12,5
x=12,5

spr 4*12,5=50
5*10=50

ODp. po podwyżce dostanie kasia 12,5 zl