Wyłącz wspólny czynnik przed nawias.

a) 8a²bc-20a³b²c+4abc
b) 9prs² + (prs)² + 3p²r²s
c) st² + 2s²t³-4s²t²
d) 15ab-5a²+10ac
e)14uv²-7uv
f) -8x²-4x

Proszę o w miarę czytelne rozwiązanie, ponieważ próbuję się tego nauczyć.
Z góry dziękuję.

3

Odpowiedzi

2009-12-11T19:53:35+01:00
A) 8a²bc-20a³b²c+4abc=4abc(2a-5a²b+1)
b) 9prs² + (prs)² + 3p²r²s=prs(9s+prs+3pr)
c) st² + 2s²t³-4s²t²=st²(1+2st-4s)
d) 15ab-5a²+10ac=5a(3b-a+2c)
e)14uv²-7uv=7uv(2v-1)
f) -8x²-4x=-4x(2x+1)
  • Użytkownik Zadane
2009-12-11T19:54:26+01:00
A) 8a²bc-20a³b²c+4abc = 4abc ( 2a-5a²b+1)
b) 9prs² + (prs)² + 3p²r²s=prs(9s+prs+3pr)
c) st² + 2s²t³-4s²t²=st(t+2st²-4st)
d) 15ab-5a²+10ac=5a(3b-a+2c)
e)14uv²-7uv=7uv(2v-1)
f) -8x²-4x=4x(-2x-1)
2009-12-11T19:57:40+01:00
A) 8a²bc - 20a³b²c + 4abc = 4abc(2a -5a²b + 1)
b) 9prs² + (prs)² + 3p²r²s = prs(9s + prs + 3pr)
c) st² + 2s²t³ - 4s²t² = st²(1 + 2st - 4s)
d) 15ab - 5a² + 10ac = 5a(3b - a + 2c)
e)14uv² - 7uv = 7uv(2v - 1)
f) -8x² - 4x =-4x(2x + 1)