Proszę pomóżcie mi to rozwiązać;...!! i pisać tak żebym to zrozumiała bo tego nie rozumiem..
Rozwiąż układy równań:
a) { 3x-1/5 + 2y-3/4 = 3(y+1)/2
{ x+y/4 – 3y-1/2 = x-6y/4
b) { 3x-2/3 – 2x+y/6 = x+1/6
{ x+y – (-x+y)/5 = 0,2 – 0,8x

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-11T21:56:21+01:00
To a) masz w załączniku. Najpierw musisz się pozbyć mianownika jeżeli masz ułamki czyli podzielić przez taką liczbę żeby była podzielne przez te liczby w mianowniku czyli w a) to będzie 20 a pod spodem 4 a w b) 6 a pod spodem 10 (te dziesiętne musisz zamienić na ułamek czyli to 0,2 to będzie 2/10 a 0,8 to 8/10) następnie całe te równanie (ten pierwszy na górze)razy to 20 a pod spodem * 4 następnie przepisujesz te wyniki po skróceniu masz parę y i x więc musisz wyliczyć żeby było po 1 u góry i na dole, i musisz żeby te liczby się skróciły miała taki sam wynik np. 6x (u góry) to na dole też musisz mieć 6x tylko z minusem(-)czyli jedno nie musisz mnożyć tylko np to drugie bo jak w 1 masz 6x to tylko to pod spodem jak masz np 2x to musisz pomnożyć przez -3 żeby miał wynik -6x następnie obliczasz x więc te y ci zostanie = wynik potem wynik przez y i ci wychodzi y. y podstawiasz do przekształconego wzoru czyli jak masz np. 6x+ ten wynik jaki ci wyszedł w y = ten co jest po = i ci wyjdzie x :) I tylko tyle nie wiem czy zrozumiesz tak pisemnie ale to jest łatwe i musisz wiedzieć co i jak :p też na początku nie umiałam ale już rozumiem :)
1 5 1
2009-12-11T21:56:43+01:00
A){ 3x-1/5 + 2y-3/4 = 3(y+1)/2
{ x+y/4 – 3y-1/2 = x-6y/4

żeby pozbyć się mianownika mnożymy przez wspólną wielokrotność dla liczb 5,4,2 to 20
w drugim równaniu mnożymy razy 4
{ 3x-1/5 + 2y-3/4 = 3(y+1)/2 |*20
{ x+y/4 – 3y-1/2 = x-6y/4 |*4

{4(3x-1)+5(2y-3)=30(y+1)
{x+y-2(3y-1)=x-6y
wykonujemy mnożenie
{12x-4+10y-15=30y+30
{x+y-6y+2=x-6y
przenosimy x i y na jedną stronę a liczby naturalne na drugą
{12x+10y-30y=30+4
{x+y-6y-x+6y=-2
redukcja wyrazów podobnych
{12x-20y=34
{y=-2
za y podstawiamy -2
{12x+40=34
{y=-2

{12x=-6 |:12
{y=-2

x=-0,5
y=-2
b) { 3x-2/3 – 2x+y/6 = x+1/6 |*6
{ x+y – (-x+y)/5 = 0,2 – 0,8x |*5

{2(3x-2)-2x+y=x+1
{5(x+y)-(-x+y)=1-4

{6x-4-2x+y=x+1
{5x+5y+x-y=-3

{6x-2x-x+y=1+4
{6x+4y=-3

{3x+y=5 |*-2
{6x+4y=-3

{-6x-2y=-10
{6x+4y=-3

{2y=-13 |:2
{6x+4y=-3

{y=-6,5
{6x+4*(-6,5)=-3

{y=-6,5
{6x-26=-3

{y=-6,5
{6x=23 |:6

{y=-6,5
{x=3,83




1 5 1