Odpowiedzi

2009-12-12T08:16:24+01:00
1600 - 15% =1360 zł
1360 + 20% =1632 zł

odp.Była wyższa o 32 zł
2009-12-12T08:17:10+01:00
1600 zł -------to------- 100% ceny
x zł -------to------- 85% ceny

x=(1600*85%)/100%=1360 zł - cena telewizora w czasie świątecznej promocji

1360 zł + 20%*1360=1360+ 0,2*1360=1360+272=1632 zł - cena telewizora o 20 % wyższa

1632 zł-1600 zł=32 zł.

Cena po zakończeniu promocji była wyższa o 32zł
2009-12-12T08:20:31+01:00
X - końcowa cena
100%x - 15%x = 85%x
85%x + 20%x = 105%x
105%x - 100%x = 5%x

Odp. Końcowa cena jest wyższa od początkowej o 5%x.