DAM WSZYSTKIE PUNKTY NAJLEPSZEMU!! :-) ALE MUSZA BYC OBLICZNIA!!!!!

6.Dopasuj:
a) siły spójności
b)siły przylegania
c)meniski
d) napięcie powierzchniowe
---
1.zakrzywienie powierzchni cieczy, które powstaje w miejscu zetknięcia cieczy z ciałem stałym.
2. wzajemne przyciąganie sie cząsteczek tej samej substancji
3.powstanie "cienkiej błony" na powierzchni cieczy
4.samorzutne przemieszczanie sie cząsteczek jednej substancji w drugiej
5. wzajemne przyciąganie sie cząsteczek rożnych substancji

7.Marta i Jacek wyjeżdżając na wycieczkę rowerowa spotkali sie w połowie drogi od swoich domów oddalonych o 8km. Mart jechała ze średnia szybkością 16km/h a jacek 20 km/h. Marta wyjechała z domu o godzinie 14.00. O której wyjechał Jacek jeśli na miejsce spotkania dotarł o tej samej godzinie co Marta ? (( Dokladne Oblicznia! ))

8.Woda w basenie jest podgrzewana. Aby obliczyć energie potrzebna do jej ogrzania, należy znaleźć w tablicach gęstości i ciepło właściwe wody oraz:

a)objętość i temperaturę końcowa wody.
b)objętość, temperature początkowa i końcowa wody.
c) głębokości i szerokość basenu oraz roznice temperatur wody.
d) powierzchnie basenu oraz temperature początkowa i końcowa wody.

9.Ewa i karol siedza na hustawce, która jest w rownowadze. Odleglosc dzieci od miejsca podparcia to 3m i 1,5m .Jesli Ewa ma mase 25 kg,to masa Karola wynosi? (( Obliczenia ))

10. Podczas burzy ania uslyszala uderzenie pioruna po uplywie 3 sekund od chwili,gdy zobaczyla blyskawice. W jakiej odleglosci od Ani uderzyl piorun,jeżeli szybkosc dzwieku w powietrzu wynosi 340m/s ? (( Obliczenia))

2

Odpowiedzi

2009-12-12T13:00:01+01:00
Z6
a -- 2
b -- 5
c -- 1
d -- 3

z7
Marta
s1 = 8km
v = 16km/h
czas wyjazdu - 14.00

v = s:t | *t
v*t=s|:v
t=s:v
t=8km : 16km/h
t=0,5h = 30min

14.00 + 0,30 = 14.30 - o tej godzinie przyjechała Marta

Jacek
s=8km
v=20km/h
t=s:v
t=8km : 20km/h
t=2/5 h = 24min

14.30 - 0,24 =14.06

Odp.Jacek wyjechał o 14.06

z8

odp.C

z9

3m : 1,5 = 2-tyle razy dalej znajduje się Ewa
m Ewy=25kg

m Karola=25kg * 2 = 50kg

z10
t=3s
v=340m/s
s=?
v= s:t|*t
v*t=s
s=340m/s *3s
s=1020m
Najlepsza Odpowiedź!
  • izzi
  • Początkujący
2009-12-12T13:18:22+01:00
1.
a)2
b)5
c)1
d)3

2.
droga każdego z nich wynosi 4km,ponieważ spotkali się w połowie drogi, więc
s=4km
v1=16km/h
v2=20km/h
v=s/t
16=4/t
t=4/16
t=1/4h=15min
marta będzie na miejscu o 14.15
v=s/t
20=4/t
t=1/5h=12min
14.15-0.12=14.03
Odp jacek wyjechał o 14.03

3.c)
4.odległości
3m i 1,5m
jeśli ewa siedzi w odległośći 3m, to masa karola jest większa 3:1,5*25kg=50kg , ale jeśli to ewa siedzi w odległośći 1,5m, to masa karola jest dwukrotnie mniejsza i wynosi 12,5kgm ponieważ 1,5:3*25=12,5kg

5.340m/s-prędkość dźwięku
usłyszała po 3 sekundach tak więc:
340*3=1020m
Odp. burza jest w odległośći 1020m
3 3 3