Poniższe produkty dopasuj do odpowiedniej grupy(niektóre mogą być użyte wielokrotnie)
pietruszka, ziemniaki, ryba, kiszona kapusta,czosnek, mleko, groch, mięso, fasola, olej, czarne porzeczki, biały ser, banany, masło, białe pieczywo, żółty ser, makaron, polędwica, orzechy, miód, czekolada, jablka
a) białka-
b)witaminy-
c)błonnik-
Z góry dziekuje :p

3

Odpowiedzi

2009-12-12T14:28:58+01:00
Pietruszka - wiatminy
ziemniaki - błonik
ryba- białko
kiszona kapusta - wiatminy
czosnek -witaminy
mleko - białko
groch - błonik
mieso - białko
fasola- błonik
olej - błonik
2009-12-12T14:52:42+01:00
A) białko-mleko, biały ser, mięso, masło, makaron, ryba, polędwica, czekolada. b) witaminy-ziemniaki, ryba, kiszona kapusta, mleko, groch, fasola, mięso, olej, czarne porzeczki, biały ser, masło, żółty ser, makaron, polędwica, orzechy, miód, jablka. c) błonnik-pietruszka, ziemniaki, kiszona kapusta, ziemniaki, banany, fasola, czosnek, groch
2009-12-12T18:59:12+01:00
A) białka-ryba, mleko,masło, mięso, biały ser, żółty ser, polędwica, orzechy, fasola, groch, białe pieczywo, makaron

b)witaminy-pietruszka, kiszona kapusta, czarne porzeczki, jablka, fasola, banany

c)błonnik-ziemniaki, groch, banany, białe pieczywo, makaron, jablka, fasola, orzechy, kiszona kapusta, czekolada, czosnek, pietruszka, czarne porzeczki,