Przedstaw wyrażenie w postaci jak najprostszej sumy algebraicznej.

a) a-b- (b-a)(-2+a)/2
b) 5-(2√x + √2 +√8) (x-√8)
c) (-2xy)²- (1-x²) (y²-1)+2xy

Zapisz w jak najprostszej postaci.

d) (2a √2 -6)²/4 - (a-3)(a+3)/3
e)(5x-1)³/15 - (x-1)³

Proszę o w miarę czytelne rozwiązanie, ponieważ staram się tego nauczyć.Z góry dziękuję.

1

Odpowiedzi

2009-12-12T15:05:25+01:00
Przedstaw wyrażenie w postaci jak najprostszej sumy algebraicznej.

a) a-b- (b-a)(-2+a)/2= a-b-(-2b+ab+2a-a²)=a-b+2b-ab-2a+a²= -a+b-ab+a²
b) 5-(2√x + √2 +√8) (x-√8)=5-(2x√x-2√x √8+√2x-4+√8x-8)=
= 5-2x√x+2√x √8-√2x+4-√8x-8=-2x√x+2√x √8-√2x+1-√8x
c) (-2xy)²- (1-x²) (y²-1)+2xy=4x²y²-(y²-1-x²y²+x²)=4x²y²-y²+1+x²y²-x²=
= 5x²y²-y²+1-x²

Zapisz w jak najprostszej postaci.

d) (2a √2 -6)²/4 - (a-3)(a+3)/3 /*12
=12(2a √2 -6)²/4 - 12(a-3)(a+3)/3 =
=3(2a √2 -6)² - 4(a-3)(a+3) =
=3(8a²-24a√2+36)-4(a²-9)=
= 24a²-72a√2+108-4a²+36=
=20a²-72a√2+144

e)(5x-1)³/15 - (x-1)³ = /*15
= 15(5x-1)³/15 - 15(x-1)³ =
=(5x-1)³ - 15(x-1)³ =
=125x³-75x²+15x-1-15(x³-3x²+3x-1)=
= 125x³-75x²+15x-1-15x³+45x²-45x+15=
= 110x³-30x²-30x+14