1.Zawodnicy sekcji siatkarskiej trenują serwowanie. Załóżmy, że trzech z nich serwóje w równych odstępach czasu:Krystian co 8sekund, Wojtek - co 10, a Darek - co 12. Ile razy licząc od pierwszego serwisu, który wykonują w tym samym czasie, chłopcy zaserwują równocześnie w ciągu kolejnych 10minut.

Bardzo proszę o dane, rozwiązanie i odpowiedź.

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-12-12T15:48:22+01:00
8=2*2*2
10=2*5
12=2*2*3
NWW(8,10,12=)2*2*5*2*3=120s=2min
10min:2min=5
Odp.:Po pierwszym serwisie chłopcy zaserwują równocześnie 5 razy.
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-12T15:54:01+01:00
Dane:
Odstępy między serwowaniem:
Krystian - 8sekund
Wojtek - 10sekund
Darek - 12sekund

Rozwiązanie:
10 minut = 600 sekund
600/8=75
600/10=60
600/12=50
Trzeba teraz znaleść największy wspólny dzielnik tych trzech liczb: 50, 60, 75.
Trzeba dodać pierwszy serwis, więc 1+5=6.
Odp.: Chłopcy w 10 minut licząc od pierwszego serwisu zaserwują równocześnie 6 razy.
2 3 2
2009-12-12T17:36:15+01:00
Czyżby książeczka "potrafię obliczyc" ? ;)

Najłatwiej jest to zadanie rozwiązac za pomocą NWW (najmniejszej wspólnej wieloktorności). Czyli wychodzi nam 120 sek.= 2 min.
Następnie dzielimy 10 minut przez te nasze 2 minuty co daje nam wynik 5.

Odp. W ciągu kolejnych 10 minut chłopcy zaserwują równoczesnie 5 razy.