Odpowiedzi

2009-12-12T17:26:12+01:00
Niedźwiedzie są dużymi zwierzętami o masywnym ciele,
krótkiej szyi, szerokiej głowie z masywną czaszką i
wydłużonym pyskiem, szczątkowym ogonie i krótkimi,
silnymi kończynami.
Najmniejszy w rodzinie jest ważący 30-65 kg niedźwiedź malajski, natomiast niedźwiedź polarny i jeden z podgatunków niedźwiedzia brunatnego – kodiak uważane są za największe z lądowych ssaków drapieżnych (Carnivora), największe samce osiągają do 800 kg masy ciała.

Osobniki, które osiągnęły dojrzałość rzadko stają się celem ataku innych drapieżników.
Notowane są wprawdzie przypadki walki niedźwiedzia z tygrysem, pumą czy rosomakiem, ale należą one do rzadkości i dotyczą zwykle rywalizacji o pokarm.
Młode niedźwiedzie, choć znajdują się pod troskliwą opieką matki, padają czasem ofiarą innych niedźwiedziowatych, dużych kotowatych lub psowatych.
Największym zagrożeniem dla przedstawicieli rodziny jest człowiek i powodowane przez niego zmniejszanie areałów dostępnych dla niedźwiedzi.
Polowania na niedźwiedzie prowadzone były już w czasach prehistorycznych.