Odpowiedzi

2009-12-12T19:19:25+01:00
900=100%
x=85%
85%*900:100=x
x=765zł - po pierwszej obniżce :)

765=100%
x=90%
765*90%:100%=x
x=688,5 - po drugiej obniżce

Odp. Cena po drugiej obniżce wynosi 688,5 zł :)
2009-12-12T19:26:37+01:00
DANE:
x-cena monitoru
x- 15%x- cena monitoru po obniżce
(x-15%x) - 10%x-cena monitorupo drugiej obnizce
900*15%=135zł
900-135=765zł ( cena po pierwszej obnizce)
765- 10%*765= 765-76.5=688.5zł (cena po drugiej obnizce)
odp. Cena monitoru po obu obniżkach wynosi 688.5zł
  • CENA
  • Początkujący
2009-12-12T19:26:56+01:00
900:10=90
10%=90zł
90:2=45
15%=90+45=135zł
900-135=765
765:10=76,50zł
765-76,50=688,50
Odp:po 2 przecenach monitor kosztuje 688zł50gr.
2 5 2