1.Proszek do prania ,, Extra Biel " wraz z opakowaniem waży { dwie całe i jedna czwarta } .. 2 1/4. Waga tara stanowi {jedna szósta} 1/6 wagi brutto. Zużyto 2/3 {dwie trzecie} proszku.
Oblicz:
a). Wagę netto.
b). Ile teraz waży proszek wraz z opakowaniem ?

2.Zgrywus, Ważniak i Łasuch wybrali się do lasu na grzyby. Zgrywus zebrał 80 grzybów, Ważniak 60 a Łasuch 120. Po powrocie okazało się, że w koszykach Smerfów znajdują się również grzyby trujące, które stanowią 1/8 { jedna ósma }grzybów Zgrywusa, 1/5 { jedna piąta } grzybów Ważniaka i 2/15 { dwie piętnaste } grzybów Łasucha. Ile jadalnych grzybów zebrały smerfy?

;]

Proszę o obliczenia i odp. ;) .
=
{ dwie całe i jedna piąta } 2 całe 1/5 lub . napisane . ;]

2

Odpowiedzi

2009-12-12T18:27:50+01:00
Zgrywus
80 × ⅛(jedna ósma) = 10
Ważniak
60 × ⅕ (jedna piąta) = 12
Łasuch
120 × 2/15 (dwie piętnaste) = 16

80+60+120= 260
10 +12+16= 38
260 - 38 = 222
  • Użytkownik Zadane
2009-12-12T18:32:10+01:00
Zad.1
waga brutto = 2 ¼
waga tara = ⅙ * waga brutto = ⅙ * 2 ¼ = ⅙ * ⁹/₄ = ⁹/₂₄
waga netto= waga brutto - waga tara = 2 ¼ - ⁹/₂₄ = ⁹/₄ - ⁹/₂₄ = ³⁶/₂₄ - ⁹/₂₄ = ²⁷/₂₄ = 1 ³/₂₄ = 1⅛
waga netto po częściowym zużyciu proszku = (1 - 2*⅓) * waga netto = (1 - 2*⅓) * 1⅛ = ⅓ * 1⅛ = ⅓ * ⁹/₈ = ³/₈
waga brutto po częściowym zużyciu proszku = ³/₈ + ⁹/₂₄ = ⁹/₂₄ + ⁹/₂₄ = ¹⁸/₂₄ = ¾

Zad.2
80 - liczba grzybów zebranych przez Zgrywusa
60 - liczba grzybów zebranych przez Ważniaka
120 - liczba grzybów zebranych przez Łasucha
80 + 60 + 120 = 260 - łączna liczba grzybów zebranych przez smerfy
⅛*80=10 - liczba trujących grzybów zebranych przez Zgrywusa
⅕*60=12 - liczba trujących grzybów zebranych przez Ważniaka
²/₁₅*120=16 - liczba trujących grzybów zebranych przez Łasucha
10+12+16=38 - łączna liczba trujących grzybów zebranych przez smerfy
ilość zebranych jadalnych grzybów = łączna liczba grzybów zebranych przez smerfy - łączna liczba trujących grzybów zebranych przez smerfy = 260 - 38 = 222