1.Proszek do prania ,, Extra Biel " wraz z opakowaniem waży { dwie całe i jedna czwarta } .. 2 1/4. Waga tara stanowi {jedna szósta} 1/6 wagi brutto. Zużyto 2/3 {dwie trzecie} proszku.
Oblicz:
a). Wagę netto.
b). Ile teraz waży proszek wraz z opakowaniem ?

2.Zgrywus, Ważniak i Łasuch wybrali się do lasu na grzyby. Zgrywus zebrał 80 grzybów, Ważniak 60 a Łasuch 120. Po powrocie okazało się, że w koszykach Smerfów znajdują się również grzyby trujące, które stanowią 1/8 { jedna ósma }grzybów Zgrywusa, 1/5 { jedna piąta } grzybów Ważniaka i 2/15 { dwie piętnaste } grzybów Łasucha. Ile jadalnych grzybów zebrały smerfy?

;]

Proszę o obliczenia i odp. ;) .
=
{ dwie całe i jedna piąta } 2 całe 1/5 lub . napisane . ;]

2

Odpowiedzi

2009-12-12T18:30:06+01:00
1.
brutto- 2 .1/4
tara - 2.1/4-1/6=2.3/12 - 2/12=2.1/12
netto-2.1/4 - 2.1/12=2.3/12-2.1/12=2.2/12=1.1/2
proszek z opakowaniem -2/3 x2.1/4=2/3x9/4=18/12=1.6/12=1.1/2

2.
Zgrywus 80 x 1/8=80/8=10
Ważniak 60 x 1/5 =60/5=12
Łasuch 120 x 2/15=240/15=16
10+12+16=38
Odp.Smerfy zebrały 38 jadalnych grzybów.

chyba tak nie jestem pewna najwyżej będzie na mnie
pamientam te zadania,rozwiązywałam je w tamtym roku
1 5 1
2009-12-12T19:03:47+01:00
2
80* ⅛= 10
60* ⅕= 12
120*2/15=16
10+12+16=38-grzyby trujące

80+60+120=260
260-38=222 jadalne grzyby

1
a) 2¼-⅙=2 3/12-2/12=2 1/12