Odpowiedzi

2009-12-12T18:41:35+01:00
98 - 12 = 86

86 : 2 = 43

Artur 43 grzyby

Tomek 43 + 12 = 55 grzybów

Sprawdzenie: 43 + 55 =98

Od wszystkich grzybów trzeba odjąć te 12 grzybów i podzielić na 2 osoby, wtedy wyjdzie Ci ile grzybów miał Artur
Do Artkowych grzybów dodać 12 grzybów i wyjdzie ile grzybów miał Tomek

:)
2009-12-12T19:02:43+01:00
Zrobię to na x

x - Artur
x + 12 - Tomek
Razem: 98 grzybów

Równanie:
x + x + 12 = 98
2x + 12 = 98 / - 12
2x = 86 / 2
x = 43 ( Artur)

Dodatkowe :

43 + 12 = 56 ( Tomek )

Odp. Artur zebrał 43 grzyby.