1.Podaj w punktach zasady racjonalnego (prawidłowego) odżywiania się...
2.Podaj nazwy enzymów rozkładających:
tłuszcze-
białka-
węglowodany-
3.podaj możliwe przyczyny awitaminozy(5 przykładów)
4.podaj przykłady chorób spowodowanych brakiem witaminy (4 przykłady awitaminoza)

3

Odpowiedzi

2009-12-12T19:00:33+01:00
Zad 1.
- pokrywanie zapotrzebowania na energię
- duża zawartość cennych białek
-ograniczenie nadmiernego zużycia sodu
-zapewnienie zapotrzebowania na wit.C

Zad 2.
tłuszcze- lipazy trzustkowe
białka - pepsyna,trypsyna i chomotrypsyna
węglowodany - amylaza ślinowa amylaza trzustkowa

2 4 2
2009-12-12T19:09:22+01:00
1.
- pokrywanie zapotrzebowania na energię
- duża zawartość cennych białek
-ograniczenie nadmiernego zużycia sodu
-zapewnienie zapotrzebowania na wit.C
2.
tłuszcze- lipaza trzustkowa
białka - pepsyna,trypsyna i chemotrypsyna
węglowodany - amylaza ślinowa amylaza trzustkowa

u osoby odpowiadającej nademna był błąd nie chomotrypsyna tylko chemotrypsyna
licze na najlepszą odpowiedz z góry dzieki;p;)
2 4 2
2009-12-12T19:11:43+01:00
1.
-jedzenie 5 razy dziennie
-jedzenie 5 kolorów warzyw i owoców dziennie
-jedzenie 500g warzyw i 300g owoców
-jedzenie produktów zawierające potrzebne nam składniki odżywcze i witaminy
2.tłuszcze-lipolityczne
białka-female
4.-kurza ślepota
-krzywica
-krzepliwość krwi
-pelagra
3.wady genetyczne
niedobór witamin
1 5 1