Odpowiedzi

2009-12-12T19:33:54+01:00
2009-12-12T19:39:26+01:00
(√5-√3)²-(√5+√3)²=
((√5)²-2√5*3+(√3)²)-((√5)²+2√3*5+(√3)²)=
(5-2√15+3)-(5+2√15+3)=
8-2√15-8-2√15=-4√15



uklad rownan-
{√2x+√3y=√3+2
{x-2√2y=-√2stąd x=√2+2√2y

{√2*(√2+2√2y)+√3y=√3+2
2+4y+√3y=√3+2
y(4+√3)=√3/:(4+√3)
y=√3/4+√3=√3(4-√3)/(4²-√3²)=(4√3-3)/13
x=√2+2√2*((4√3-3/)13)=√2+(8√6-6√2)/13=(7√2+8√6)/13
2009-12-12T22:21:40+01:00
(√5-√3)²-(√5+√3)²=musimy rozpisac ze wzorow skroconego mnozenia i mamy
5-2√15+3-(5+2√15+3)=5-2√15+3-5-2√15-3=-4√15


uklad rownan-
√2x+√3y=√3+2
x-2√2y=-√2 pomnozmy przez -√2

√2x+√3y=√3+2
-√2x+4y=2

dodajemy stronami i otrzymujemy
√2x+√3y-√2x+4y=√3+2+2
y(4+√3)=4+√3 dzielimy przez to co stoi przy y stad
y=1

postawiamy do rownania x-2√2y=-√2 y=1
x-2√2*1=-√2
x=2√2-√2
x=√2