Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Hebo
  • Początkujący
2009-12-12T23:40:17+01:00
Krótsza podstawa -2x
Ramie 1-2x
ramie 2-2x
Dłuższa podstawa 3x
2x+2x+2x+3x=9x

27cm=9x/:9
3cm=x
ramie =3cm x 2= 6cm
dłuższa podstawa =3cm x 3=9cm
krótsza podstawa =3cm x 2=6cm
1 5 1
2009-12-12T23:42:02+01:00
Zakładam, że jedno ramię i krótsza podstawa to 2a, dla ułatwienia obliczenia dłuższej podstawy (2:3), czyli:
2a + 2a + 2a + 3a = 27
9a = 27
a = 3

Jedno ramię, krótsza podstawa: 2a = 6
Dłuższa podstawa: 3a = 9

---

liczę na status najlepszego rozwiązania. Pozdrawiam! :)
1 5 1