Odpowiedzi

2009-12-13T13:45:30+01:00
W Ameryce północnej żyje obecnie tylko bizon preriowy. Bizon leśny zamieszkujący północną Kanadę prawdopodobnie nie zachował się w czystej formie. Na początku XX wieku przewieziono 6 tysięcy bizonów preriowych na tereny zamieszkiwane przez bizona leśnego. Doprowadziło to do wymieszania się obu podgatunków. Długość ciała (głowy i tułowia) wynosi od 2 do 3,5 metra. Wysokość do 2,5 metra, a ciężar dochodzi do 1300 kg. W XIX wieku liczba bizonów sięgała 40 milionów. Na wielkich preriach Północnej Ameryki żubry tworzyły liczące kilka tysięcy sztuk stada, wędrujące w poszukiwaniu pokarmu.
Niestety, w wyniku niezwykle okrutnych i bezmyślnych polowań, liczba bizonów w 1889 roku zmalała do 541 sztuk. Dzięki zaangażowaniu wielu ludzi udało się uratować gatunek i liczba bizonów wzrosła do 100 tysięcy.

2009-12-13T15:39:45+01:00
Obecnie w Ameryce Północnej żyje tylko bizon preriowy. Bizon leśny zamieszkujący północną Kanadę. Na początku XX wieku przewieziono 6 tysięcy bizonów preriowych na tereny zamieszkiwane przez bizona leśnego. Doprowadziło to do wymieszania się obu podgatunków. Prawdopodobnie bizon ten nie występuje już w czystej postaci.

Długość ciała wynosi od 2 do 3,5 metra. Wysokość do ok. 2,5 metra, a ciężar dochodzi do 1300 kg. W XIX wieku liczba bizonów sięgała 40 milionów. Na wielkich preriach Północnej Ameryki żubry tworzyły liczące kilka tysięcy sztuk stada, wędrujące w poszukiwaniu pokarmu.

W wyniku okrutnych i bezmyślnych polowań, liczba bizonów w 1889 roku zmalała do 541 sztuk.

Dzięki zaangażowaniu wielu ludzi udało się uratować gatunek i liczba bizonów wzrosła do 100 tysięcy. :)