Rodzina Kowalskich jedzie z Ciechanowa do Poznania samochodem, którego średnia zużycie paliwa wynosi 6,5 litra na 100 km. Litr benzyny kosztuje 4,80 zł. Odległość z Ciechanowa do Poznania wynosi 300 km. Oblicz , ile zapłacą za benzynę państwo Kowalscy. Zapisz wszystkie obliczenia.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-13T15:30:51+01:00
6,5l = 100km

1l benzyny = 4,80
6,5l benzyny = 4,80 x 6,5 = 31,2 zł

31,2 zł kosztuje benzyna na 100km

31,2 x 3 = 93,6 zł /300km

Odp:. Kowalscy zapłacą 93,6 zł za benzynę.
2009-12-13T15:31:35+01:00
100km - 6,5 l 300:100=3
300km - 3*6,5l= 19,5 l

19,5 l * 4,80 zł = 93,60 zł