Odpowiedzi

2009-12-13T17:52:10+01:00
800 - (800x15%) = 800 - 120 = 680
680 - (680 x 10%)=680 -68=612
Cenę roweru obniżono o 4/5
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-13T17:53:55+01:00
15%z 800=0,15*800=120

800-120=680

10%z 680=0,1*680=68

680-68=612

Po obniżkach rower kosztował 612zł.

800-612=188

800----100%
188----x%

x=100%*188/800=188/800=0,235=23,5%

Rowez ztaniał o 23,5%
2009-12-13T18:44:39+01:00
0,15*800=120
800-120=680
0,1*680=68
680-68=612
Odp: Teraz rower kosztuje 612zł.

800-612=188

800----100%
188----x%

800x = 18800 /:800
x=23,5 %

Odp: Rower staniał o 23,5%