1.Jeśli chcemy przekształcić układ równań
{ 5p - 3r = -6
{ 3p - 2r = 2
tak aby współczynniki przy niewiadomej r były liczbami przeciwnymi, to wystarczy pomnożyć obie strony:
A.pierwszego równania przez 3, a drugiego przez 2,
B.pierwszego równania przez 2, a drugiego przez 3,
C.pierwszego równania przez -2,a drugiego przez -3,
D.pierwszego równania przez 2, a drugiego przez -3

1

Odpowiedzi

2009-12-13T19:20:28+01:00
5p - 3r = -6
3p - 2r = 2
odp D
10p - 6r = - 12
- 9p + 6r = -6
dodajemy stronami
10p - 9p - 6r + 6r = - 12 - 6
p = - 18
3p - 2r = 2
3 razy - 18 - 2r = 2
- 54 - 2r = 2
- 2r = 2 + 54
- 2r = 56
2r = - 56
r = - 28
p = - 18
r = - 28