Odpowiedzi

2009-12-13T19:21:07+01:00
S = 1,5A
A = 2K
S + A + K = 54

1,5*2K + 2K + K = 54
6K = 54
K = 9

A = 2K = 2*9 = 18

S = 1,5A = 1,5*18 = 27

Odp. Staszek ma 27 lat, Ania 18, a Kasia 9.
1 1 1
2009-12-13T19:23:07+01:00
X-Kasia
2x-Ania
1,5(2x)-Staszek
54-razem

x+2x+3x=54
6x=54 /:6
x=9

1,5(2x)=3x=3*9=27

odp. Staszek ma 27 lat
1 1 1
2009-12-13T19:23:43+01:00
Staszek ma półtora raza lat więcej lat niż Ania, która ma 2 razy tyle lat co Kasia. Wszyscy mają 54 lata. ILe lat ma Staszek?

x - wiek Staszka
y - wiek Anii
z - wiek Kasii

x + y + z = 54
x = 1,5y
z = 0,5y

1,5y +y + 0,5y = 54
x = 1,5y
z = 0,5y

3y = 54
x = 1,5y
z = 0,5y

y = 18
x = 1,5y
z = 0,5y

y = 18
x = 27
z = 9

Odp: Staszek ma 27 lat.