Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-13T19:38:56+01:00
Metoda podstawiqania polega na określeniu jednej niewiadomej z I równania i podstawienie jej do drugiego równania
2x-3y=2
8x+y=3

Mogę te równania odwócić kolejność, bo łatwiej obliczyć y
Przeanalizuj ten układ równań a zrozumiesz!!
8x+y=3
2x-3y=2


y = 3 -8x i podstawiam do drugiego równania
2x - 3(3-8x) = 2

y = 3 -8x
2x -9 +24x =2

y = 3 -8x
2x + 24x = 2+9

y = 3 -8x
26x = 11

y = 3 - 8x
x = 11/26

y = 3 - 8*(11/26)
x = 11/26

y = 3 - (44/13)
x = 11/26

y = 39/13 -44/13
x = 11/26

y = -5/13
x = 11/26
1 5 1
2009-12-13T19:39:23+01:00
Metoda podstawiania polega na tym aby wyznaczyć sobie niewiadomą , np . w pierwszym równaniu 2x =2 +3 y
i to powstawiasz pod drugie równanie 8 dzielisz prze 2 aby mieć same x i zostaje
4(2 +3y)=3
8 +12y=3
12y=3 -8 czyli -5 / :12
y = -5/12


1 3 1