Odpowiedzi

2009-12-13T20:15:27+01:00
A)x-1/x-3 + x/x-3 =2

x-1+x
---------- =2
x-3

2x-1
-------- = 2
x-3

2x-1 = 2(x-3)
2x-1 = 2x - 6
2x-2x = -6+1
0 = -5

b)x do potegi 3 +7xkwadrat +12x/xkwadrat - 9 <0 mnożę przez x do kwadsratu żeby pozbyc się mianownika

x do potęgi 3 * x do kwadratu + 7x do kwadratu * x do kwadratu + 12x - 9x do kwadratu <0

x do piątej + 7x do czwartej + 12 x - 9 x do kwadratu < 0

xdo czwartej ( x+7) + 3x ( 4 - 3x) <0

c)x+4/x-2 + 2x/xkwadrat - 3x+2>badz rowne 1
skracam x kwadrat z 2x
x+4/x-2 + 2/x - 3x+ 2 >badz rowne 1
mnożę przez x zeby sie go pozbyc z mianownika :
x(x+4)/ x-2 + 2 - 3 x do kwadratu + 2x > równe 1x
mnożę razy x-2
x kwadrat + 4x + 2x - 4 - 3x do trzeciej + 6x kwadrat + 2x kwdrat - 4 x > rowne x kwadrat - 2x
-3x do trzeciej + 9 x kwadrat - 2x-4> rowne x kwadrat - 2x
-3x do trzeciej+9 x kwadrat -2x-x kwadrat +2x> rowne 4
-3x do trzeciej + 8 x kwadrat > rowne 4
-x kwadrat ( 3x - 8 ) > równe 4