Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-13T19:58:55+01:00
B.
Jeśli obniżono o 20%, to o 20% trzeba podwyższyć, żeby była taka sama. ;D
(Chyba o,O)
27 1 27
  • Użytkownik Zadane
2009-12-13T20:01:54+01:00
Uznajmy że cena do kina kosztuje 10 zł
10 zł * 20% = 2
10 - 2 = 8 zł- cena po obniżce
8 zł * 25 % = 2
8zł + 2 zł = 10 zł

odpowiedź C
14 4 14
2009-12-13T20:39:48+01:00
Powiedzmy że bilet kosztuje 100zł. zniżono o 20% czyli 100:5=20. Więc obnizono o 20zł. Nie może być że podwyższono o 20% bo 20% z 80 to 16. 80+16=96 a nie sto. Zobaczmy o 25%. to jest 1/4 więc 80:4=20. I dodajemy 20+80=100

Prawidłowa odpowiedź to c) o 25%
13 4 13